مشاهیر تهران قدیم(معیرالممالک دوستعلی خان)
دوستعلی خان معیرالممالک چهارم معروف به نظام الدوله، یکی از رجال موثر عهد ناصری بود که در دستگاه دولت ضمن داشتن مناصب و مشاغل مهم، در ایجاد بناها، ساختمانها و تأسیسات با ارزش و قابل توجه آن زمان نقش موثری بر عهده داشت.
معیرالممالک فرزند حسینعلی خان معیرالممالک داماد فتحعلی شاه، متولد 1236 ه.ق بود، اما دوستعلی خان از دختر فتحعلی شاه نیست.[1] نسب این خاندان به بایزید بسطامی میرسید. اجداد این خانواده در اواسط دوران صفویه وارد دستگاه دولتی شدند و منصب خزانهداری یافتند، در آن زمان لقب معیرباشی داشتند و پس از آن به معیربیگ ملقب گردیدند. جد اعلای خانواده معیر، حسینعلی بیگ بسطامی در دوره نادرشاه افشار به مقام وزارت رسید و لقب معیرالممالکی گرفت، در دوره قاجار نیز فرزندان وی منصب خزانهداری را حفظ کردند. معروفترین فرد خانواده دوستعلی خان معیرالممالک بود که مشاغل گوناگونی در دستگاه قاجارها بر عهده داشت. دوستعلی خان در اواخر حکمت محمدشاه قاجار حاکم یزد بود اما در زمان ناصرالدین شاه معزول شد. وی پس از فوت پدر خود در سال 1274 ه.ق سمت خزانهداری و منصب معیرالممالکی و ریاست بیوتات یافت. علاوه بر خزانه، ضراب خانه و زنبورکخانه و بیوتات نیز تحت اختیار میرالممالک بود.[2] به طور کلی مشاغل وی عبارت بودند از:
خزانهداری، جمعآوری و تحویلداری وجود مخصوص خزانه اندرون، وصول مالیات و اقساط، پرداخت وجوه، تصدی ضرابخانهها، کالسکهخانه، زنبورکخانه، حکومت گیلان و یزد.[3]
در سال 1283 ه.ق عصمتالدوله (فاطمه) دختر دوم ناصرالدین شاه به عقد پسر دوستعلی خان، امیر دوستمحمدخان درآمد. عروسی بسیار مفصل و با تجملی برای این پسر گرفته شد به طوری که شکوه عروسیهای دوره آل برمک و آل سهل را یادآور بود و این نشان دهنده قدرت مالی و تمول دوستعلی خان را داشت.
دوستعلی خان در اوایل سال 1290 ه.ق در سن پنجاه و چهار سالگی به ناخوشی محرقه (وبا ـ تیفوس) در تهران درگذشت و با درگذشت او تقریباً اهمیت و دارایی خانواده معیر نیز خاتمه یافت.
تکیه دولت و شمسالعماره از آثار دوستعلیخان میباشد. وی تکیه دولت را با هزینه دولت و شمسالعماره را شخصاً بنا نهاد و به شاه قاجار پیشکش کرد.[4] معیرالممالک اراضی زیادی در نقاط مختلف شهر داشت. یکی از خانههای او شامل پنج دست بنا و 2 حمام و 2 طویله بود. مستأجران خانه معیرالممالک در محلات عودلاجان، ارگ و سنگلج صاحب خانه بودند.
[1] ـ بامداد، ج 1، 495
[2] ـ نجمی، ناصر: طهران عصر ناصری؛ تهران، عطار، 1364، ص 364
[3] ـ بامداد، ج 1، 495
[4] ـ طهران عهد ناصری، ص 364